Schaarste in bouwmaterialen + Prijsstijgingen

Schaarste in bouwmaterialen + Prijsstijgingen

Door de onstabiele grondstoffenmarkt lopen leveringen vertraging op en worden sommige bouwmaterialen aanzienlijk duurder. Tijdig bestellen is de boodschap.

De situatie op de mondiale grondstoffenmarkt en bij toeleveranciers is momenteel enorm onstabiel. Dit is onder meer te wijten aan het stilleggen van productie-eenheden tijdens de eerste lockdown uit vrees voor een bouwrecessie. Tegelijk is de vraag op de Aziatische markten zeer groot. Deze samenloop van omstandigheden leidde de voorbije weken tot leveringsvertragingen en zelfs sterke prijsverhogingen bij producenten van bouwmaterialen.

De productgroep die het zwaarst getroffen wordt, zijn de houtproducten. De prijzen voor constructiehout, panlatten en plaatmateriaal liggen tot 50% hoger dan vorig jaar. Ook producten op basis van aardolie delen in de klappen, zoals isolatiematerialen (XPS, EPS, PUR) en pvc-producten (ramen en profielen). Bij staal- en aanverwante producten, zoals betonijzer en balken, is de tendens eveneens stijgend. Klei- en betonproducten blijven dan weer relatief stabiel op de markt.

Het gaat om een wereldwijd probleem. Sommige producenten spreken zelfs van overmacht, waarbij de prijsstijgingen worden doorgerekend of dagprijzen gehanteerd in plaats van maand- of jaarprijzen. Dit gebeurt op korte termijn en zonder noemenswaardige overgangstermijn. Het spreekt voor zich dat dit de langetermijnovereenkomsten van bouwhandelaars met aannemers bemoeilijkt.

Fema-handelaren staan voor stipte leveringen van kwaliteitsproducten voor de juiste prijs. Zij trachten de situatie dan ook zo goed als mogelijk het hoofd te bieden en doen hun best om de klanten een optimale service te blijven verlenen. Fema raadt dan ook aan om bouwmaterialen tijdig te bestellen.
Bouwmaterialen